Haladó golfozóknak


1. Mi az a hendikep (HCP)? Életkor, nem szerinti kategóriák

A HCP megmutatja, hogy egy játékos a pályát, az előírt ütésszámhoz (Par) képest, mennyiből teljesíti. Hendikep Rendszer célja, hogy a különböző játéktudású golfozók egyenlő esélyű küzdelmét megteremtse. Erről részletesebben olvashatsz abban az ingyenes anyagban, melyet emailben elküldünk minden érdeklődőnek. Minél alacsonyabb ez a szám, annál felkészültebb és jobb játékosnak számítunk. A hndikepeket 0-54-ig Ega hendikepnek nevezzük. A kezdők általában a Highland-en 45-ös hendikepet kapnak. A HCP rendszerről részletes információt az alábbi linken, a Magyar Golf Szövetség honlapján is olvashatsz: HCP-rendszer

A játék során egy ún. „score kártyán” vezetik az eredményeket.

A Highland Golf Club score kártyája megtekinthető itt: Highland score kártya

A golfozókat életkoruk alapján az alábbi kategóriákba sorolják.Junior 18 éves korig (12 év alatt kék, felette sárga elütőről játszanak)

  • Női (piros elütő)
  • Férfi amatőr (sárga elütő)
  • Férfi profi (fehér elütő)
  • Senior – Nők 50 év felett (piros elütő), Férfiak 55 év felett (kék elütő)
  • Super Senior – 70 év felett (kék elütőről játszanak)

Az életkor kategóriák esetében (kivéve super-senior, ahol a természetes életkor számít) a tárgyév január 1-ei betöltött életkor az irányadó a tárgyévi kategóriák meghatározásánál.

2. Golfversenyeken való részvétel

A golfozás nem csak egy szabadtéri sport, hanem egy társasági esemény is. A Highland Golf Club minden évben több versenysorozatot is meghirdet: Versenyek.

Legnépszerűbb versenyünk a Társasági versenysorozat, mely 2015-ben 10 fordulóból állt. A versenyt fordulónként és összesítve is értékeljük, díjazzuk. A versenyek kiváló hangulatban zajlanak, finom svédasztalos vacsorával, kóstolókkal, izgalmas programokkal. A verseny Hcp minősítő. A kezdők és a nem golfozó barátok, családtagok, üzletfelek is eljöhetnek a délutántól kezdődő, estig tartó záróprogramra.

Senior és Junior éves versenysorozatokat kifejezetten a különböző korosztályok igényeit figyelembe véve szervezzük.

A PAR 3 versenyeket kifejezetten a kezdőknek szervezzük, melyet a „kis” PAR3-as pályán játszanak a versenyzők.

Szintén jó lehetőség a kezdőknek az ún. „Texas Scramble” versenyen való részvétel, melynek lényege, hogy párok játszanak és mindig a jobb helyzetben lévő labdával játszanak tovább. Vagyis ha egy kezdő és egy tapasztaltabb versenyző együtt játszik, a kezdőnek is sikerélménye lesz és hozzászokhat a versenyzéshez. A „Texas Scramble” versenyek havonta egyszer, vasárnap reggel kerülnek megrendezésre.

A matchplay bajnokság előselejetezőjét áprilisban rendezzük meg, utána havonta egy forduló kerül megrendezésre. A végső győztest a novemberi szezonzáró rendezvényen hirdetjük ki.

A Magyar Golf Szövetség saját szervezésű, szövetségi versenyeket is hirdet minden évben: Szövetségi versenyek

A golfban is többféle versenyformát különböztetünk meg. A Highland Golf Clubban az alábbi versenyformákban szervezzük versenyeinket:

  • Stableford verseny (bruttó és nettó kategóriákban)
  • Texas Scramble Verseny (páros verseny, páronként egy eredménnyel)
  • Match play Ranglétra (egész szezonban tartó, egyéni match play játékok ranglétrán való elhelyezkedésért)

A hendikep módosító versenyeken való részvétel előfeltétele a Versenyzői kártya (EGA kártya), melyet klubunk recepcióján lehet igényelni 10.000 forint befizetésével és az igénylőlap kitöltésével. A kártyákat a Magyar Golf Szövetség nyomtatja, így a kártya átadása hosszabb időt vehet igénybe. Szövetségi kártyák

A Magyar Golf Szövetség Versenyszabályzata elérhető az alábbi linken, mely érvényes minden HCP módosító klub és szövetségi versenyre is: Szabályzatok

A versenyekről minden hasznos információt tartalmaznak a versenykiírások, melyek honlapunkon, nyomon követhetők: Versenyek

3. Versenyeredményeket nyilvántartó rendszer

A versenyeredményeket nyilvántartó rendszer az alábbi linken érhető el: EAGLE. A rendszer lekérdezhetővé teszi a golfozók összes versenyeredményét, HCP módosító eredményeit, helyezési listákat. Egyéni lekérdezés menüpontban jelszó segítségével pontosan láthatók az egyéni teljesítmények. Ezekről a belépési jelszavakról a Highland recepciója tud felvilágosítást adni. A rendszer segítségével online lekövethetők a versennyel kapcsolatos folyamatok (meghirdetett versenyek, regisztrációk, játékosok ütése lyukanként, végeredmények, HCP módosulások, stb.)

4. Versenyeredmények számítása röviden, HCP-csökkentés menete

Klubunkban a legtöbb versenyt egyéni stableford versenyformában szervezzük. Ennek eredményszámítása stableford pontok kalkulálásával történik. Amatőrök körében igen népszerű játékforma. Többek között azért, mert nem húzódik el sokáig, ugyanis, ha túllépjük a szintünkön elvárható határt, egyszerűen felvehetjük a labdát és a szakasz befejezettnek minősül. A stroke play-el ellentétben itt nem a konkrét ütésszámokat nézik, hanem átváltják pontokra. Ez így néz ki:

Eredmény Pont
Par alatt 3 ütés (Albatros) 5 pont
Par alatt 2 ütés (Eagle) 4 pont
Par alatt 1 ütés (Birdie) 3 pont
Par 2 pont
Par felett 1 ütés 1 pont
Par felett 2 vagy több ütés 0 pont

A hendikep természetesen itt is beleszámít a nettó eredmények számításába. Az Ega Exact hendikepből playing hendikepet számolunk attól függően, hogy melyik elütőről üt a játékos. 9 szakaszos verseny esetén a playing hendikepet 9 szakaszra számítjuk, 18 szakaszos verseny esetén 18 szakaszra. Az előnyöket (playing HCP) a score kártya HCP oszlopában (stroke index, 1-es legnehezebb pálya, 18 legkönnyebb pálya) oszlopában feltüntetett „sorrend” alapján osztjuk ki. (18 szakaszos verseny esetén, ha 18 a playing HCP, minden lyukra jut egy előny, ha 36, minden lyukra 2 előny jut.) Az így kapott lyukankénti előnyökhöz hozzáadjuk a Par értéket, megkapjuk a pont számítás alapját. Ezt az értéket hasonlítjuk a fenti táblázatban meghatározott módon a valódi ütésszámhoz lyukanként és így kapjuk meg az elért pontszámokat. Ezek összesítése lesz a verseny során elért összes nettó stableford pont. Bruttó eredmény számítása esetén a Hcp nem számít, a tényleges ütésszámokat a par értékhez képest vizsgáljuk.

HCP csökkentés menete:

A „Buffer Zóna” a Stableford pontok olyan zónája, amelyen belül a játékos EGA Exact hendikepje nem változik.

5. HCP karbantartás folyamata, hendikepek karbantartása

A 3-6. hendikep kategóriába tartozó játékosok nemcsak versenyek során módosíthatják hendikepjüket, hanem Extra Day Score (versenyen kívüli hendikep módosító játék) által is, maximum négyszer egy évben. A játékosnak a kör megjátszása előtt be kell jelentenie szándékát klubjánál, majd függetlenül attól, hogy a játékos leadja-e a score-kártyáját vagy sem, hendikepjét módosítani kell. Az EDS-t igazoló jegyző csak pro lehet, vagy akinek hendikepje 24,5 alatt van.

A Hendikep revízió (HR) során minden klubtag hendikepjét (1-5. HCP osztály) évente legalább egyszer felülvizsgálja a klub. Célja, hogy a játékosok eredményei összhangban legyenek a hendikepjükkel. A vizsgálat időpontja nincs megkötve, az év bármely szakaszában, szükség esetén ismételten is végrehajtható.