Highland Match Play Ranglétra, 2017

A Budapest Highland Golf Club 2016-ban egy új versenysorozatot indított, illetve egy speciális klubranglistát alakított ki (Highland Match Play Ranglétra, továbbiakban Ranglétra). A versenyt a klub 2017-ben is meghirdeti.

A jelen kiírás alapján történő versenyzés és a Ranglétra vezetése a 2017-es golfszezonban április 1. és szeptember 15. között folyamatos lesz. Ezt követően rájátszással dől el az első hely sorsa (ld. lejjebb)

A verseny egy-egy összecsapásának versenyzési formája: egyéni match play játék 9 lyukon. Az egyes összecsapások során a hendikep különbséget nem vesszük figyelembe! Az egyéni match play játék szabályait az I. számú melléklet tartalmazza.

A jelen kiírás keretében lebonyolított versenyzésnek nincs külön nevezési díja, az a 9 lyukas pályára érvényes klubtagsággal rendelkező klubtagok számára ingyenes. A 9 lyukas pályára érvényes klubtagsággal nem rendelkező golfozóknak green fee-t kell váltani a versenyzésük alkalmával.

A Ranglétra vezetése

Az április 1-i induló Ranglétra sorrend: a kezdeti Ranglétrát a Club állítja össze. A Ranglétrára bármely golfozó felkerülhet, aki versenyzési szándékát jelzi és pályaalkalmassági vizsgával rendelkezik. Az induló Ranglétra sorrend összeállításánál a Club a játékosok hivatalosan nyilvántartott hendikep értékeit veszi figyelembe és a legalacsonyabb értéktől a legmagasabbig rendezi sorba a versenyzőket. Ha valaki a szezon során később kíván csatlakozni a Ranglétrához, akkor őt a Club helyezi fel a ranglétrára, a becsült játékerejéhez tartozó ranglétra helyhez képest tíz helyezéssel hátrébb. A május 31. után csatlakozó játékosok nem vehetnek részt az év végi rájátszásban.

A Ranglétrán szereplő bármely játékos kihívhatja a maximum négy hellyel előtte lévő bármely másik játékost egy match play összecsapásra. A kihívott a kihívást köteles elfogadni és egy maximum egy hetes időintervallumban játék időpontot egyeztetni. Kivétel ez alól, ha már egy másik kihívás keretében leegyeztetett játék időpontja van, vagy átmenetileg nem tartózkodik állandó lakhelyén (vidéki, külföldi szabadság, munka, stb.). Ez utóbbi lehetőséggel a játékos maximum évente kétszer élhet.

Abban az esetben, ha a kihívó nyeri az összecsapást, vagy a kihívott nem fogadja el a kihívást, illetve nem jelenik meg a megbeszélt időpontban, a két játékos helyet cserél a ranglétrán. Ha a kihívott játékos nyeri az összecsapást, akkor sorrendjük nem változik.

Egy adott kihívás után ugyanazt a játékost nem lehet azonnal újra kihívni, csak egy másik játékos kihívását követően.

Abban az esetben, ha a kihívó helyet cserélt a kihívottal, akkor a kihívott azonnal nem kérhet visszavágót, előbb egy másik játékost kell kihívnia.

Bármely résztvevő bármikor kérheti törlését a Ranglétráról. A Club törölheti a Ranglétráról azt a játékost, aki egy éven belül több alkalommal indokolás nélkül utasít vissza kihívást, vagy nem jelenik meg az összecsapáson.

A Highland Match Play Ranglétra Bajnok személyének eldöntése.

Az év végi (szeptember 15-i) ranglétra sorrend alapján élen álló 8 játékos rájátszás keretében dönti el a bajnoki címet. A játék formája továbbra is egyéni match play 9 lyukon. A rájátszás során az első helyezett játszik a nyolcadikkal, a második a hetedikkel,harmadika a hatodikkal, negyedik az ötödikkel, majd a győztesek egymás ellen: első párosítás győztese a negyedikkel, a második a harmadikkal. Az állva maradt két játékos vívja a döntőt. A végső győztes lesz a 2017-es Highland Match Play Ranglétra Bajnok.

Díjazás

A Highland Match Play Bajnok díja 100.000 Ft értékű Highland vásárlási utalvány, míg a második helyezett díja 50.000 Ft vásárlási utalvány.

Különdíj

Az év során az alapszakaszban legtöbb győzelmet elért játékos különdíjazásban részesül, amelynek összege 50.000 Ft értékű Highland vásárlási utalvány.

Lebonyolítás

A Ranglétrát a Club tartja nyilván. Az egyénileg megszervezett, leegyeztetett összecsapásokat a Club recepcióján személyesen, vagy e-mailben (recepcio@highlandgolf.hu) az összecsapás előtti napig jelezni kell, majd az eredményt a játék után közvetlenül közölni kell a recepcióval. Ha egy játékost többen hívnak ki, akkor a kihívásokat abban a sorrendben kell teljesíteni, ahogy azok a klub recepcióján lejelentették.

1. számú melléklet: a match play játék szabályai

A játék formája egyéni match play, ahol egy játékos játszik egy másik ellen 9 szakaszon, egyedi tee time foglalás alapján, kettejük által előre egyeztetett időpontban.

Részvételi feltételek:

  • amatőr státusz, pályaalkalmassági és szabályismereti vizsga megléte
  • pályahasználati jogosultság (klubtagság megléte, vagy green fee vásárlása)

Versenybizottság

  • Forgó Ferenc – ügyvezető
  • Szigeti Csaba – Head Pro
  • Nagy Gabriella – lebonyolító

Játékszabályok

Mindkét fél a lehető legkevesebb ütésszám („score“) elérésére törekszik lyukanként, és egy adott lyuk megnyerése egy pontot ér. Ha felek egy lyukon azonos score-t érnek el, akkor mindketten fél-fél pontot kapnak. A meccset az a játékos nyeri, aki a 9 szakaszon több pontot ér el. A 9 szakaszt nem kötelező végigjátszani, ha az egyik fél előnye a hátralévő szakaszokon már nem hozható be. Ha a 9 szakasz lejátszását követően döntetlenre áll a mérkőzés, akkor a döntetlen eredményt kell rögzíteni és a két játékos nem cserél helyet a Ranglétrán. A verseny nem hendikep minősítő.

Elütők:

  • férfi – sárga
  • senior (55+) és junior (12 éves korig) – kék
  • hölgyek és lányok – piros

A játékosok kötelesek a játékot megelőző nap bejelenteni játékukat a recepción és tee time-ot foglalni. A match play eredményeinek rögzítésére a recepciós pulton kihelyezett score-kártyát kell használni, a megfelelő dátum, nevek és eredmények feltüntetésével, melyet a recepción, aláírva, a játék után azonnal le kell adni.

Elektromos autó használata indokolt esetben, orvosi igazolás mellett a Versenybizottság engedélyével lehetséges. Elektronikus mérőeszközök használata a Magyar Golf Szövetség állásfoglalása szerint engedélyezett. Junior játékosnál szülő, illetve közeli rokon nem lehet a játékos segédje (caddie-je).

A verseny feltételeinek és szabályainak ismerete a játékosok felelőssége. A versenybizottság döntése végleges, amely ellen fellebbezni nem lehet. A klub recepcióján és a honlapon folyamatosan frissítésre kerül a pillanatnyi állás.

A versenybizottság a változtatás jogát fenntartja!